Редактор: Виолета Николаеваe-mail: [email protected]Експертите по киберсигурност предупредиха за 24 потенциално опасни приложения

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bgЕкспертите по киберсигурност предупредиха за 24 потенциално опасни приложения
Коментари Харесай

Експерти алармират: 24 опасни приложения крадат снимки и ги продават на черния пазар

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: [email protected]

Експертите по киберсигурност предизвестиха за 24 евентуално рискови приложения за Android, инсталирането на които носи обилни опасности за притежателите на смарт телефони. Съобщава се, че въпросните злонамерени стратегии са изтеглени общо 382 милиона пъти, написа Газета.ру.

``
реклама

VPNpro предизвести притежателите на смарт телефони с Android за 24 евентуално рискови приложения. Известно е, че общият брой изтегляния на тези стратегии е 382 милиона пъти, тъй че би трябвало да ревизирате устройството си - в случай че на него е конфигурирано приложение от листата, се предлага неотложно да го премахнете.

Според изследването, всички 24 приложения са свързани с китайската компания Shenzhen HAWK, която от своя страна е поделение на TLC Corporation - главен производител на електроника от Китай с държавно присъединяване. 

VPNpro показва, че тези приложения изискват огромен брой позволения, които не са нужни за сполучливата работа на тези услуги. И по този начин, игри, диктофони и стратегии за разчистване на смарт телефони молят притежателя на устройството да им разреши да реализират диалози, да вършат фотоси и да снимат видеоклипове, да записват аудио и така нататък

Порталът допуска, че тези приложения могат да шпионират потребителите и да изпращат персоналните им данни в Китай.

В допълнение, знае се, че по-ранните приложения от Shenzhen HAWK към този момент бяха упрекнати в разпространяване на злотворен програмен продукт, заразяващ устройства с шпионски програмен продукт, което също е обезпокоителен апел за тези, които употребяват тези стратегии. 

Сред рисковите приложения, които могат да съставляват опасност за потребителите, бяха Sound Recorder, Super Cleaner, Virus Cleaner 2019, File Manager, Joy Launcher, Turbo Browser, прогноза за времето, Candy Selfie Camera, Hi VPN, Free VPN, Candy Gallery и други Календар Lite, Супер батерия, Hi Security 2019, Net Master, Пъзел кутия, Частен браузър. Здравейте VPN Pro, World Zoo, Word Crossy, Soccer Pinball, Dig it, Laser Break, Music Roam и Word Crush.

VPNpro допуска, че горните приложения събират огромен размер информация за потребителите, с цел да могат след това да я продадат на трети страни, без знанието на тези, които имат тези данни.

Порталът отбелязва, че геолокацията е най-ценена на пазара - актуалните принадлежности дефинират местоположението на притежателя на смарт телефона, тъкмо към пода на постройката, в която той живее или работи.

Разработчиците на приложения вършат доста пари, търгуващи геолокационни данни - да вземем за пример една компания заплаща 4 $ на месец за хиляда дейни месечни консуматори. Това значи, че в случай че приложението има милион дейни консуматори, то то получава към 4 хиляди $ на месец. Ако си напомним, че постоянно услугите събират освен геолокация, само че и доста други данни, тогава тази сума нараства доста.
 
Понякога недобросъвестни разработчици на приложения изискват от потребителя огромен брой позволения, с цел да може след това да употребява получената информация за противозаконни цели - да вземем за пример за заразяване на устройства с вируси, които им разрешават да получат цялостен надзор над смарт телефона.

В този случай нападателите ще могат да изтеглят листата с контакти на потребителите, персонални известия, фотоси и видеоклипове, които по-късно могат да бъдат продадени на черния пазар. 

Съобщава се, че изследването VPNpro е било ориентирано към Гугъл, който неотложно е реагирал на опасността и е премахнал всичките 24 приложения от Play Store. „ Ние одобряваме сигурността и вероятните закани за неприкосновеността на персоналния живот доста съществено. Ако се сблъскаме с държание, което нарушава нашите правила, ние вземаме ограничения “, обявиха от пресслужбата на ИТ колоса.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР